Client: City of South Perth

Superintendent: M P Rogers & Associates

Construction Period: April 2021 – August 2021

Total Value: $1.7M + GST

This project involved construction of an island for Waterbirds to use as a habitat along with upgrades to the existing foreshore river wall. The major components of the project included:

The project included:

  • Implementation of a pedestrian traffic management plan to divert foot traffic around the construction site.
  • Installation of a silt curtain around the entire footprint of the water construction activities
  • Construction of a temporary access bund to allow construction of the island
  • Construction of the Waterbird Refuge Island which included:
    • Placing the inner core using 300-600mm limestone spalls
    • Placing 2 layers of 600mm – 900mm limestone spalls around the outside of the core material
    • Creating a beach on the landside of the island which also extended to the topside of the island
    • Placing roosting logs
    • Landscaping and planting
  • Relocation of 1 x light pole to the other side of the adjacent footpath which required realigning all electrical cables, between 2 light poles, to the other side of the footpath.
  • Implementation of an ASS Management Plan
  • Engaging Aboriginal Heritage Monitors to inspect monitor ground disturbance works.
  • Construction of a 60m long Composite Natural Edge which consists of an armour rock revetment combined with a sloped bank which is protected from erosion with coir matting, planting and scattered limestone rocks.
  • Construction of 2 x headlands which involved:
    • Reclamation of land using clean fill material
    • Installing geofabric on the slopes of the fill material
    • Placing filter rock (50-500mm limestone spalls) over the geofabric
    • Placing limestone biscuit armour around the outside of the headlands
  • Inspecting the existing drainage that connects the stormwater catchment to the river and removing damaged pipes. New drainage was required to extend through the eastern headland out to a headwall that was set in the biscuit armour rocks.
  • Implementation of an Asbestos Management plan which involved air fibre monitoring.
  • Construction of a beach between the two headlands
  • Placing of landscaping fill behind the 2 headlands
  • Installation of irrigation in the garden beds behind each headland.
  • Mulching of the garden beds and planting on the Composite natural edge, onshore beach and headlands
  • Rectification turf that was damaged during the construction site.
  • Rectification of exposed aggregate footpath panels that were damaged during the construction activities.

The project was effectively managed without environmental incident. All of the works were completed on time and on budget.